fallback

Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие

Старият континент трябва да се откаже от политиката си на строги бюджетни икономии, посочва гуветньорът на АЦБ

12:09 | 29.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Зоната на единната валута е попаднала в дългов капан, който може да ѝ струва второ загубено десетилетие, предупреждава гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, като призовава правителствата от блока да се откажат от строгите бюджетни ограничения.

"Трудно е да се избегне изводът, че, ако еврозоната беше държава, фискалната ѝ политика щеше да oказва значително по-голяма подкрепа", казва Карни в Дъблин. "Въпреки това тя е по-строга, отколкото във Великобритания, въпреки че Европа все още няма други механизми за ефективно споделяне на риска", добавя той.

"От началото на финансовата криза всички големи развити икономики са в капана на дълга, при който ниският растеж задълбочава тежестта на задълженията, което кара частния сектор да намалява допълнително разходите. Устойчивата икономическа слабост вреди на степента, в която се икономиките могат да се възстановяват. Уменията и капиталите атрофират. Служителите се обезсърчават и напускат работните места. Перспективите са в упадък и примката се стяга", предупреждава той в мрачна реч.

Говорейки по-нататък, Карни казва, че от дълго време неспособността да се завърши процеса на интеграция, в съчетание със засилените рестриктивни фискални политики, рискува да изпрати еврозоната още по-дълбоко в капана на дълговете, предава WBP Online.

"Hякои страни, включително САЩ и Великобритания, вече избягаха от този капан. Други в еврозоната потъват дълбоко", добавя гуверньорът.

Приветствайки решениетo на Европейската централна банка да започне да изкупува правителствен и частен дълг в собствен вариант на количествени улеснения, той предупреждава, че банката не е в състояние сама да премахне заплахата от продължителна стагнация. "Те (проблемите – бел. ред.) съществуват главно, защото в много отношения сегашното изграждане на еврозоната е недовършено", изтъква още Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback